Alternatif Eğitim Sistemleri, Eğitim

EĞİTİMDE DALTON PLANI

9226201638d3bd708afda7f8667f0cb0

Dalton Planı, Amerikalı Helen Parkhurst tarafından 1920 yılında ilk kez Amerika’nın Dalton kasabasında uyguladığı bir eğitim metodudur.

Bu metotta her ders için ayrı bir laboratuvar vardır ve o derse ait tüm materyaller sınıfın içerisinde yer alır. Öğrenciler hangi derse katılmak istiyorlarsa o dersin olduğu sınıfa gidip dersin planına dahil olabilir. Her öğrenci kendi öğrenme hızına göre on aylık eğitim planı doğrultusunda belirlenmiş olan kazanımları öğrenir. Kendi öğrenme hızına göre öğrenen öğrenciler daha sonra günde bir saat kadar süren grup çalışmalarına katılırlar.

Dalton Planında öğrencinin kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendine öğrenmesi teşvik edilir. Öğrencilerin toplu bir şekilde tüm dersleri almak zorunda bırakılmasına karşı olan bu eğitim metodu, her öğrencinin her derse ilgisi ve yeteneği olamayacağını bu nedenle zorla öğrencilere derslere girmeyi dayatmanın anlamsız olduğunu savunmaktadır. Dansa ilgisi olan bir öğrencinin dans sınıfında, matematiğe ilgisi olanın matematik sınıfında olması gerektiği gibi her öğrencinin ders seçme özgürlüğü kendisine bırakılmıştır.

indir

Sistemin anahtar cümlesi ise “Learn to take responsibility of your own learning” (kendi kendine öğrenmek için sorumluluk almayı öğren) şeklinde ifade ediliyor. Çocukların öğrenmelerini kendi sorumlulukları olarak belirten bu sistem öğrenciyi aktif bir şekilde öğrenme sürecine katıyor.

daltonplan_img02

Dalton Laboratuarı Planı’ diye de anılan bu sistem Amerika, Japonya, Hollanda, Türkiye gibi birçok ülkede kabul görmüş ve uygulanmıştır. Sadece bu adla okullar açanların yanı sıra öğretim metodu olarak sınıflar açan birçok okul da vardır.

Maria Montessori’den etkilenen Helen Parkhurst hem bağımsız hem de çocukların ortak çalışmasını geliştirmek, programı her öğrencinin ilgi ve yeteneklerine adapte etmek, çocukların sosyal becerilerine ve değerlerine karşı sorumluluk almak için geliştirdiği bu planda öğrenci isterse bireysel olarak öğretmenden yardım alabileceğini öğrenmesini de sağlıyor.

Dalton Planı’nda okulda üç tane bileşen var. Bunlar;

       1. The house ( okulda çalışma odası)

       2. Mukavele (görev)

       3. The lab (laboratuvar)

Kişisel olarak plan hakkında fikrim ise, gereksiz dayatmalı derslerden uzak bir eğitim sistemi hayali kurarsak kabul görülebilir bir sistemdir fakat Dalton Planında çocuğun seçtiği dersin kendi ilgi ve yeteneğine uygunluğuna kendisinin karar vermesi boyutu tartışmaya açık bir konudur. Öğrenci belli disiplinlere takılı kalabilir veya disiplinler arası geçişlerde öğrenme sürekliliği sağlamayabilir.

Dalton Planı‘ uygulayan bir okul videosu için;

https://www.youtube.com/watch?v=vrHFuHhXvKQ

Yararlandığım kaynaklar;

http://www.dalton-school.ed.jp/english/about/daltonplan.html

 

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s