Daha önce Classloom internet sitesinde yayınlanan yazım:
Suriyeli göçmen öğrencilerin eğitimi Türkiye’de ciddi bir problem teşkil etmektedir. Kimi öğrenciler geçiş okullarına gitmekte, kimileri devlet okullarında veya özel okullarda eğitim görmektedir.
Suriyeli göçmen öğrenciler Türkiye’de kalmaya devam ettikçe geçici çözüm yollarıyla başarı sağlanamayacak aksine bu soruna eğilmedikçe geleceğimiz tehlike altına girecektir.
Geçici çözümler aramak sorunlarla ilgili kıvılcımları geçici olarak söndürmeye yetecek, sorunları bitirmeyecektir.
Öğretmenler, Sınıfına Gelen Suriyeli Göçmen Öğrencinin Eğitimiyle Nasıl Baş Edebilir?
- Suriyeli göçmen öğrencilerin okula başlaması ve devam etmesi oldukça önemlidir. Onları okula kaydetmek ve gelmelerini teşvik etmek oldukça önem arz etmektedir. Öncelikle bu çocukların eğitim alma hakkının olduğunu öğretmen kabul etmelidir.
- Suriyeli göçmen çocukların sınıfa devam eden diğer öğrencilerle aynı hakka sahip olduğunu kabul eden öğretmen ancak bu konuda başarılı olabilir. Öğretmen bu öğrencilerin sınıf ve okul oryantasyonunu sağlamalıdır. Sınıfta bu anlamda oluşturulan bir hoşgörü ile yoğrulmuş bir sınıf iklimi oluşturulabilir.
- Sınıfa devam eden göçmen öğrenciyi sınıftaki diğer öğrenciler kabul etmelidir. Dilsel ve kültürel fark öğrencilerde bir hoşgörü ortamı oluşturmalı ve göçmen öğrenciler dışlanmamalıdır. Dışlanırlarsa kültürel entegrasyon, dil gelişimi ve okula adapte olma gibi sorunlar yaşanabilir.
- Uyum süreci olumsuz sonuçlanabilir. Öğrenciler aslında daha çok arkadaşlarından öğrenirler. Suriyeli mülteci öğrencilerin arkadaşlarıyla iletişimi oldukça önemlidir ve bu desteklenirse olumlu sonuçlar elde edilir.
Peki, Bu Konuda Öğretmen Nasıl Çalışmalar Yapabilir?
- Suriyeli göçmen öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine yönelik çalışmalar yapabilir. Serbest etkinlik derslerinde öğrencilerin dil gelişimini destekleyici masal, hikaye v.b okuyabilir. Bilmece ve bulmaca yaptırabilir. Fıkra anlatıp tekerleme okutabilir. Bu öğrencilerin dil gelişimlerini desteklemek için ayrıca onları bu etkinliklerde daha aktifleştirebilir.
- Okul ve sınıf kültürünü tanıtmaya yönelik çalışmalar yapabilir. Sınıf içerisine sınıf ve okul kurallarını içeren görsel ve yazılı afiş asılabilir. Kurallar bu öğrencilerin anlayabileceği şekilde ifade edilmelidir.
- Savaş ve göç sonrası psikolojik travmalarıyla ilgili çalışmalar yapabilir. Öğrencilere şiddet eğilimini önleyici çalışmalar yapılabilir. Konuyla ilgili okul Rehberlik Servisi’nden yardım alınabilir. Bu konuyla ilgili ailelerle görüşmeler yapılabilir. Konuyla ilgili uzman kişilerden destek alınabilir.
- Suriyeli mülteci öğrencilerin sosyal ve kültürel uyum problemlerine yönelik çalışmalar yapabilir. Öğrencilerin arkadaşları tarafından sosyal kabul görmeleri ve diğer arkadaşlarının kabul görmelerini sağlayıcı grup etkinlikleri ve drama çalışmaları yapılabilir.
- Suriyeli göçmen öğrenciler şiddet eğilimlilerse bu duruma yönelik çalışmalar yapabilir. Konuyla ilgili okul rehber öğretmeninden destek alınabilir.
- Suriyeli göçmen öğrencilerin okula devamına yönelik çalışmalar yapabilir. Konuyla ilgili ev ziyaretleri yapılabilir. Okula öğrencilerin başlaması ve devamının sağlanması oldukça önemlidir.
- Bu öğrencilerin velileriyle iletişim kurulmalı veli görüşmelerine veya toplantılarına katılmaları sağlanmalıdır.